Granat - właściwości lecznicze oraz charakterystyka | dr Jacobs Grana...
Trzeba przyznać, że granat to trochę niekonwencjonalny owoc - nie da się ich tak zwyczajnie skubać w drodze powrotnej z siłowni. Ale niezależnie od tego, czy wybierzesz sok, czy nasiona (lub łupiny, które wyskakują z łuski owocu), otrzymujesz pełną dawkę witamin, takich jak B, C i K oraz przeciwutleniaczy, więc zdecydowanie warto je otworzyć. Przez cały rok, ale szczególnie w okresie przeziębień i grypy, potrzebujemy trochę witamin w naszej diecie, aby dać naturalnej energii naszemu organizmowi.
Owoc granatu jest najbardziej znany z przypominających klejnoty łupin przechowywanych w skórzastej czerwonej skórce. Granaty są uprawiane od wieków w Indiach, Azji, regionie Morza Śródziemnego i tropikalnych częściach Afryki. W starożytności granaty reprezentowały płodność, a owoce były wielokrotnie przedstawiane w sztuce na przestrzeni dziejów.
Kilka wieków temu owoc został sprowadzony do Ameryki Północnej, a obecnie jest uprawiany w Kalifornii i Arizonie. Prawie każda część granatu została przebadana pod kątem potencjalnych korzyści zdrowotnych, a dzięki obiecującym wynikom jego popularność wzrosła. W dzisiejszych czasach łatwo znajdziesz granat w postaci suplementów, soków, proszków, ekstraktów i oczywiście samego owocu.
Część reputacji granatu jako modnego pożywienia można przypisać pojawieniu się tego owocu na rynku na początku XXI wieku. Wcześniej wielu ludzi myślało o używaniu granatów tylko w sałatkach świątecznych, ale z czasem spopularyzowano sok z granatów, finansując wiele badań, które reklamowały potencjalne korzyści zdrowotne tego owocu. W dzisiejszych czasach łatwo jest znaleźć sok z granatów w zwykłych sklepach spożywczych, nie tylko tych prozdrowotnych.
Granat - właściwości odżywcze:
Granaty to jedne z najbardziej odżywczych owoców na Ziemi. Jedna filiżanka (174 gramy) nasion granatu zapewnia:
Błonnik - 7 gramów
Białko - 3 gramy
Witamina K - 36% twojego RDI
Witamina C - 30% twojego RDI
Potas - 12% twojego RDI
Kwas foliowy - 16% twojego RDI
Oprócz mnóstwa składników odżywczych, granaty zawierają kilka potężnych związków roślinnych, Niektóre z nich mają właściwości lecznicze. Sok z granatów zawiera różne grupy polifenoli, w tym elagitaniny, galotaniny i kwas elagowy, a także flawonoidy, np. antocyjany. Jednak jego działanie przeciwutleniające wynika głównie z punikalaginy, antocyjanów, kwasu punicynowego i kwasu elagowego.
Punikalagina - to bardzo silny przeciwutleniacz roślinny. Występuje w skórce i soku z granatu. Sok z granatów ma trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy w porównaniu z zieloną herbatą i czerwonym winem. Aby wykorzystać tę wysoką zawartość przeciwutleniaczy, ze skórki pozyskuje się proszek i ekstrakt z granatu.
Kwas punicynowy - ten związek jest kwasem tłuszczowym obecnym w nasionach lub łupinach granatu. Jest to olej pozyskiwany z nasion. Jest wypełniony sprzężonym kwasem linolowym. Jest silnym olejkiem o licznych działaniach biologicznych.
Granat i korzyści zdrowotne
Pestki i sok z granatu zawierają związki i składniki odżywcze o właściwościach prozdrowotnych.
Granat pomaga budować kości, chrząstkę i mięśnie
Granaty dostarczają dużo witaminy C (kwas L-askorbinowy). Ta witamina jest niezbędna dla dobrej struktury kości, chrząstki, mięśni i naczyń krwionośnych. Pomaga również we wchłanianiu żelaza i przyspiesza gojenie się ran. Witamina C musi być spożywana z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie jej wytworzyć. Spożycie ekstraktu z granatu przynajmniej dwa razy dziennie blokuje enzymy odpowiedzialne za wywoływanie ogromnych bólów stawów u osób cierpiących na artretyzm. Zaleca się spożywanie ekstraktu z granatu przez co najmniej 12 tygodni, zanim ta korzyść zacznie odbijać się w twoim ciele.
Obniża ryzyko chorób serca
Choroby serca są jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci. W tym przypadk to przeciwutleniacze, a konkretnie związek roślinny punikalagina dbaja o zdrowie naszego serca. W czterotygodniowym badaniu zbadano 51 pacjentów z wysokim poziomem trójglicerydów. Otrzymywali 800 mg oleju z nasion granatu (kwas punicynowy) dziennie przez cztery tygodnie. Gdy po tych czterech tygodniach mierzono ich poziomy trójglicerydów, ich liczba znacznie spadła. Dodatkową korzyścią dla zdrowia serca wynikającą z aktywności przeciwutleniającej granatów jest potencjalne zapobieganie zestalaniu się złego cholesterolu w krwiobiegu.
Obniża ciśnienie krwi
Przegląd badań analizujący wpływ soku z granatów na ciśnienie krwi sugeruje, że picie około jednej filiżanki soku może pomóc obniżyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi i może być korzystne dla osób z nadciśnieniem oraz osób zagrożonych nadciśnieniem i chorobami układu krążenia. Wysokie ciśnienie krwi jest kluczowym czynnikiem w przypadku udarów i zawałów serca. W jednym badaniu pacjenci otrzymywali 150 ml soku z granatów codziennie przez 14 dni. Pacjenci ci mieli znaczny spadek skurczowego ciśnienia krwi.
Może zmniejszyć ryzyko raka.
Granat zawiera wiele składników odżywczych w swoich nasionach. Zawiera wyjątkowy związek roślinny o nazwie punikalagina, który nazywamy„ chemoprotekcyjnym ”, ponieważ może pomóc w ograniczaniu wiązania czynników rakotwórczych z komórkami. Mówiąc bardziej ogólnie można śmiało powiedzieć, że może pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów. Przeciwutleniacze są tym, co może uchronić Cię przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki lub pozostałościami produktów przemiany materii z procesów utleniania organizmu - uzupełniania nowych komórek. PSA lub antygen specyficzny dla prostaty to marker krwi, który służy do identyfikacji raka prostaty. Mężczyźni, u których w krótkim czasie musi wytworzyć się dwukrotnie większa ilość PSA, są narażeni na wysokie ryzyko zgonu z powodu raka prostaty. Jednak badanie wykazało, że picie 237 ml soku z granatów każdego dnia podwoiło czas PSA z 15 do 54 miesięcy.
Granat powstrzymuje przedwczesne starzenie
Przedwczesne starzenie występuje gdy w naszym organizmie zaczynają tworzyć się wolne rodniki w wyniku ekspozycji na słońce i inne szkodliwe toksyny środowiskowe. Granaty są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegają ich powstawaniu. Pomaga to skórze wyglądać młodziej i bardziej jędrnie, zapobiegając powstawaniu drobnych linii i zmarszczek.
Poprawia wydajność ćwiczeń
Przeciwutleniacze zawarte w soku z granatów mogą wzmocnić mięśnie i pomóc im odzyskać siły po wysiłku. Mogą również poprawiać wydajność podczas ćwiczeń sportowych. Właśnie jedną z zalet granatów, o której być może nie pomyślałeś jest energia podczas treningu, a także okres aktywnej regeneracji. Granaty zawierają azotany, które są przekształcane w azotyny i wspomagają przepływ krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. To rozszerzenie naczyń krwionośnych zasadniczo pomaga organizmowi dostarczać więcej tlenu do tkanki mięśniowej poprawiając ogólną zdolność sportową i zdolność regeneracji po wysiłku.
Zwalcza infekcje bakteryjne i grzybicze
Kwas punicynowy i punikalagina zawarte w granacie pomagają zwalczać mikroorganizmy. Na przykład te dwa związki zwalczają infekcje grzybicze wywoływane przez Candida albicans. Ich działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne może działać jako bariera przeciwko infekcjom zębów, takim jak zapalenie przyzębia, zapalenie jamy ustnej protez, płytka nazębna i zapalenie dziąseł.
Granat pomaga regulować poziom cukru we krwi i trawienie
Otrzymasz zdrowy zastrzyk błonnika, spożywając pestki granatu (nie sok). Większość z nas nie otrzymuje codziennie wystarczającej ilości błonnika w diecie. Błonnik pomaga zwiększyć uczucie sytości, poprawia zdrowie układu pokarmowego i może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Pomaga również spowolnić wchłanianie cukru, dzięki czemu poziom glukozy we krwi nie gwałtownie wzrasta po jedzeniu.
Utrzymuje system odpornościowy na odpowiednim poziomie
Przeciwutleniacze pomagają układowi odpornościowemu w samoregulacji i zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników. Ponadto witaminy B, C i K są również obecne i działają w parze z innymi przeciwutleniaczami związkami roślinnymi, aby utrzymać ogólny stan zdrowia pod kontrolą.
Granat i działanie przeciwzapalne
Wiele chorób, takich jak choroba Alzheimera, cukrzyca typu 2, otyłość i choroby serca, jest spowodowanych przewlekłym stanem zapalnym. Granaty mają silne właściwości przeciwzapalne, w których pośredniczą związki roślinne zwane punikalaginą. Te przeciwutleniacze zmniejszają stan zapalny w przewodzie pokarmowym. 12-tygodniowe badanie dotyczyło osób z cukrzycą typu 2 i zapaleniem. Kiedy ci pacjenci pili 250 ml soku z granatów każdego dnia, obniżyło to kilka markerów stanu zapalnego, takich jak interleukina-6 i CRP nawet o 32%.
Granat to błonnik zapewniający pełnię zdrowia
Chociaż sok z granatu w rzeczywistości ma więcej przeciwutleniaczy niż pojedyncze nasiona (łuska jest bardziej skoncentrowana niż nasiona) to zjedzenie całego owocu zapewnia korzyści z błonnika, witamin i minerałów. Dzięki dodatkowi czynnika chrupiącego być dużo bardziej satysfakcjonujące jest spożywanie go w postaci całych owoców niż w soku. Błonnik w nasionach, nawet jeśli wrzucisz je do płatków owsianych lub sałatki, zaspokaja głód - to około 4 g błonnika na 3/4 filiżanki pestek. Cztery gramy to dobre źródło błonnika i pyszny sposób, aby osiągnąć dzienne zalecenie 25-30 g.
Alergie
Alergie na granaty nie są powszechne, ale są możliwe7. Objawy mogą obejmować swędzenie, obrzęk, katar i trudności w oddychaniu. Jeśli podejrzewasz, że możesz być uczulony na granat, udaj się do specjalisty alergologa, aby uzyskać właściwą diagnozę.
Kalorie granatu pochodzą głównie z węglowodanów. Granat zawiera dwa rodzaje węglowodanów. Dostaniesz 21 gramów cukru, jeśli spożyjesz owoc średniej wielkości. Będziesz także korzystał z 6 gramów błonnika, czyli 21% zalecanego dziennego spożycia.
Zgodnie z oczekiwaniami liczba węglowodanów, cukrów i kalorii w przypadku soku z granatów jest inna niż w przypadku owoców. Jedna filiżanka (225 g) 100% soku z granatów dostarcza 134 kalorii, 33 gramów węglowodanów, 31 gramów cukru i 0 gramów błonnika. Koktajl z soku z granatów (czyli sok z granatów zmieszany z innymi owocami) soki i cukier) ma zwykle więcej kalorii, węglowodanów i cukru niż zwykły sok z granatów.
Szacowany ładunek glikemiczny (ŁG) świeżego granatu wynosi 18. Ładunek glikemiczny to szacunkowy indeks glikemiczny uwzględniający wielkość porcji danego jedzenia lub napoju. Uważa się, że jest to bardziej pomocne niż samo stosowanie indeksu glikemicznego dla osób, które wybierają żywność na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi.
Białko
Granat dostarcza niewielkiej ilości białka. Średniej wielkości owoc dostarcza 3 gramy białka. Z większego owocu dostaniesz prawie 5 gramów białka. Z drugiej strony sok z granatów nie dostarcza prawie żadnego białka (0,4 grama na filiżankę)
Witaminy i minerały
Cały, świeży granat zawiera ważne witaminy i minerały. W owocach średniej wielkości znajduje się 16 mg witaminy C, co stanowi około 18% zalecanej dziennej wartości przy diecie 2000 kalorii. Średniej wielkości granat zawiera również 28% zalecanego dziennego spożycia witaminy K dla kobiet i 21% dla mężczyzn.1 Witamina K jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która pomaga w krzepnięciu krwi w organizmie.
Zalecane dzienne spożycie (RDA) to dzienna dawka wystarczająca do zaspokojenia potrzeb żywieniowych prawie wszystkich (97% do 98%) zdrowych osób. Granaty są również dobrym źródłem kwasu foliowego (15% ZDS), miedzi (27% ZDS), tiaminy (9% ZDS), witaminy B6 (9% ZDS) i potasu (10% zalecanego spożycia), potas nie ma RDA).
Jeśli pijesz sok z granatów to nadal będziesz czerpać korzyści z witaminy K, kwasu foliowego i (niektórych) miedzi, ale sok prawie nie dostarcza witaminy C. Jednak codziennie pojawiają się nowe produkty, które mogą obejmować witaminę C.
Niekorzystne skutki
Niektóre leki obniżające poziom cholesterolu (zwane powszechnie statynami) mogą wchodzić w interakcje z sokiem z granatów. Zarówno sok z granatów jak i sok grejpfrutowy mają podobny wpływ na organizm, więc te i inne leki, które oddziałują z sokiem grejpfrutowym mogą również oddziaływać z sokiem z granatów. Jeśli zażywasz leki porozmawiaj ze swoim lekarzem przed włączeniem owoców do diety, aby zachować bezpieczeństwo.
Ponieważ granat jest bogaty w witaminę K może wpływać na działanie leku na krzepnięcie krwi. Jednak odpowiednie poziomy witaminy K w diecie są różne, dlatego należy omówić dietę z lekarzem w przypadku przyjmowania tego leku.
Owoce są w sezonie późnym latem i wczesną zimą. Świeży dojrzały granat powinien być ciężki, gdy jest gotowy do spożycia. Skóra powinna być jędrna, powinna mieć od jaskrawoczerwonego do głębokiego czerwonego koloru i skórzasty wygląd. Granaty, które zaczęły brązowieć, prawdopodobnie już minęły, ale otarcia owocu nie wpływają na jego jakość.
Suplementy dr Jacobs zawierające granat i ukierunkowane na leczenie prostaty.
GranaProstan ferment dr Jacobs
Ekologiczne kosmetyki z granatem:
John Masters Organics Maska do twarzy z granatem i różą na noc
Komentarze
Prześlij komentarz